"Балкански поток" е отчел печалба от 262 млн. лв.

През миналата година приходите от този проект достигат 375,88 млн. лева

10.05.2023 | 08:50 Редактор: Юлиан Христов

Разширението на газопреносната мрежа от турската граница до сръбската граница, или "Балкански поток", е донесло оперативна печалба от от 261,93 млн. лева за "Булгартрансгаз" през 2022 година, става ясно от писмен отговор на служебния министър на енергетиката Росен Христов, публикуван от деловодството на Народното събрание. 

В отговор на депутата Мартин Димитров (ПП/ДБ) Христов отбелязва още, че през миналата година приходите от този проект достигат 375,88 млн. лева. Оперативните и финансови разходи, включително и натрупаната амортизация на проекта, са в размер на 113,95 млн. лева. 

"Балкански поток" е продължението на "Турски поток" на територията на България и по него тече газът от "Газпром" до клиенти от Европа. От април миналата година страната ни не получава газ от "Газпром", но продължава да транзитира - основно към Сърбия и Унгария. Капацитетът на газопровода е 16 млрд. куб. метра годишно, като основната част от него е резервирана от "Газпром". 

През септември 2021 година Унгария сключи дългосрочен договор с "Газпром" за доставка на природен газ за срок от 15 години. Той предвижда Будапеща да получава общо 4,5 млрд. куб. метра газ, като 3,5 млрд. куб. метра от тях - през "Турски поток", съответно и през територията на България. 

Повече по темата четете в investor.bg.

Снимка: БГНЕС