Пеканов категоричен: Приемането на еврото ще повиши цената на труда

Ще помогне за по-бързо увеличаване на заплатите, заяви вицепремиерът по управление на европейските средства

09.05.2023 | 13:07 Редактор: Вяра Димова
Пеканов категоричен: Приемането на еврото ще повиши цената на труда

Влизането на България в Еврозоната ще бъде начин да засилим своя суверенитет. В 21 век той се изразява в защита на нашата позиция и активно и достойно участие там, където се взимат решенията.

Това коментира вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов в рамките на форума "Ролята на организираното гражданско общество в процеса на присъединяването на България към Еврозоната", организиран от Икономическия и социален съвет (ИСС).

"В момента България, поради съществуването на валутния борд, само реплицира решенията на Еврозоната, а след влизането в нея активно ще участва във вземането им", подчерта Пеканов и добави, че приемането на общата европейска валута ще повиши и най-важната цена в нашата икономика - цената на труда.

"Ще помогне за по-бързо увеличаване на заплатите и ще даде тласък на реалните доходи, както се е случило в останалите страни в годините след присъединяването", посочи вицепремиерът.

Участие във форума взеха и представителите на синдикатите и работодателите, които изразиха своята подкрепа за членството на България в Еврозоната и насърчиха институциите да работят активно и с прозрачност за успешната реализация на тази национална цел.

Снимка: Пресцентър на МС


1
0 rate up comment rate down comment 0
Лъже
преди 11 месеца
Еврозоната отнема суверенитет, защото на ЕС ще бъде предоставена изключителна компетентност да приема решения в сферата на финансовата политика на България. Единствената "полза" от еврото ще се изразява в неограничено теглене на заеми с по-ниски възнаградителни лихви, като по този начин ще се забави фалитът на страната за сметка на бъдещите поколения, а когато не може да си позволим да връщаме вноските, същите като П. ще започнат да раздават на кредиторите ценни държавни активи. Сигнализирай за неуместен коментар