Обединени от желанието да помагат, променят човешки съдби: Какво е да си доброволец в Червения кръст

Целта ни е да направим най-доброто за възможно повече хора, каза Виктор Цветанов от БМЧК

08.05.2023 | 18:56 Редактор: Вяра Димова

Доброволците, без които не можем. Отбелязваме Световния ден на Червения кръст и Червения полумесец.

Бедствия, аварии, пандемии - едни от най-страшните катаклизми, с които се борим ежедневно. Но има хора, които са на първа линия на опасността с една цел - да помагат на хората в нужда. Това е мисията на доброволците. Днес над 300 милиона души в 192 държави честват своя празник.

Един от тях е и Виктор Цветанов - столичен координатор на Българския младежки червен кръст.

"Най-голямата младежка организация в страната, която е голяма не само на цифри, голяма е на усещания, на емоции и на преживявания. Обединява ни каузата, обединява ни желанието да помагаме. Част съм от БМЧК защото смятам, че то дава възможност да помогнем на повече хора, дава ни възможност да се докоснем до повече съдби и да ги променим", сподели Цветанов.

Той е само един от хилядите младежи в България, които са избрали да даряват своето време, енергия и грижи за хората в нужда.

"Мисията, която сме си поставили, е да помогнем на възможно най-много хора, да достигнем до тях и да направим възможно най-доброто, за да почувстваме и ние емоцията от дейността си", каза още Виктор.

Една от тези мисии е и помощта за бежанците от Украйна. Виктор признава, че тогава наистина са усетили ужаса на войната, макар и на стотици километри от нея. Срещите с нуждаещите се обаче мотивират още повече младите герои, като им показват, че имат силата да променят човешките съдби.

"Имахме възможност да срещнем изключително много хора с докосващи истории, с променени съдби, които могат да разчувстват всеки един от нас", коментира още той.

Утре в Българския културен център ще бъдат наградени младежите, които са се отличили със своята дейност в помощ на останалите. А всеки, който иска да осмисли свободното си време, може да стане част от тях. От младежката организация обещават, че ще продължат да помагат и да приобщават младите хора към своята кауза.

Вижте повече в репортажа.