С какво висшите училища в чужбина привличат българските зрелостници?

Броят на записалите висше образование у нас тази година е намалял

08.05.2023 | 18:50 Редактор: Михаела Димитрова

Броят на записалите висше образование тази година е намалял с 6000, спрямо предходната. Едното обяснение е, че чуждите висши училища стават все по-привлекателни за българските зрелостници. Предпочитат ги, въпреки че студентските екстри у нас не са малко. 

Средно годишната такса за обучение в държавен университет у нас варира между 2000 и 5000 лв. За сравнение с държавни университети в чужбина, годишната такса във Франция е между 340 – 500 лв. В Нидерландия таксите за държавните университети са еднакви и се определят от Министерството на образованието. Таксата за 2023 г. е 4 628 лв. А в Германия висшето образование се финансира от държавата и студентите редовна поръчка са освободени от семестриални такси.

У нас студентите ползват различни отстъпки за транспорт в столицата, както и за междуградски транспорт като БДЖ и различни отстъпки за развлечения като кино и театър. 

Диана Терзийска е български студент в Германия. Учи биотехнологии в университета в Аахен. Семестриалната ѝ такса за университет е 700 евро на година, която включва услуги като транспорт и други намаления.

"По мои наблюдения това е по-евтино от държавна поръчка в български университет. Като тук в семестриалната такса влизат също карта за пътуване, както за градски, така и за междуградски транспорт в цялата провинция", обясни Диана. 

Също така има отстъпки за театри, кина, музеи, галерии. Има отстъпки също за абонаменти за различни продукти и услуги. Също студентите могат да ползват различни софтуери като Microsoft и Аdobe.

У нас студентите също имат намаления за градски транспорт и различни услуги.

"Специално за градския транспорт картата ни я направиха 15 лв. и е много добре. В някои магазини дават отстъпка за студенти с ISIC картите, но не навсякъде се практикува това," сподели Александра.

"Направих си абонамент в Storytel, което е за слушане на аудиокниги. На половин цена е абонаментът. За всякакви заведения за хранене се използват намаления", посочи Мартин.

Освен намаления за транспорт и развлечения, студентите имат право и на стипендии за успех. 

Вижте повече в репортажа на Светослава Шикова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR