Столичната община пита ДАНС дали шествието "Безсмъртния полк" нарушава обществения ред

То ще се проведе, тъй като няма предоставени от правоохранителните органи данни за това

08.05.2023 | 17:26 Редактор: Елеонора Танева
Столичната община пита ДАНС дали шествието

Столичната община не съгласува провеждането на заявеното шествие "Безсмъртен полк – България". В 9:30 часа те ще поднесат цветя пред Паметника на незнайния воин и шествието ще се отправи към Паметника на съветската армия.

Столичните общински съветници от "Демократична България" призоваха кмета Йорданка Фандъкова да забрани провеждането на шествието.

"Съгласно закона за събранията и митингите заповед за забрана може да се издаде, ако от правоохранителните органи бъдат предоставени несъмнени данни, че събитието нарушава обществения ред. Такива в установения по закон 24-часов срок не са получени", обясняват от общината. 

На 5 май Столичната община е уведомила отново ДАНС и СДВР за заявеното шествие и това, че то няма да бъде съгласувано от нея. Поискани са становища и проверки, въз основа на които при необходимост да се приложи чл. 13 от Закона за събранията и митингите, а именно, прекратяване, уточнява "24 часа".

Шествието се провежда в Деня на Победата - 9 май. То се проведе и миналата година в София, въпреки войната. Организатор на събитието е фондация "Безсмъртният полк".

Снимка: БГНЕС