Разговорите за кабинет са в задънена улица, ГЕРБ и ПП-ДБ с взаимни оферти

"Възраждане" отказаха да подкрепят какъвто и да е чужд кабинет

05.05.2023 | 13:51 Редактор: Юлиан Христов

Политическите сили продължават търсенето на възможни варианти за съставяне на кабинет. Засега задачата изглежда нерешима. Въпреки това, срещите между партийните лидери продължават.

За пореден ден няма отговор дали двете първи политически сили в парламента ще стигнат до окончателно решение за съвместно управление. Днес тонът се изостри, след като Кирил Петков предложи три варианта. От първата политическа сила контрираха, че пред ПП-ДБ са още по-малко – да работят с ГЕРБ или да отидат на нови избори.

Бойко Борисов отново подаде ръка на ПП-ДБ за съставяне на правителство. Той обаче определи тази своя стъпка като последен шанс за кабинет на коалицията на ПП-ДБ.

"От вчерашните срещи стана ясно, че ПП-ДБ нямаха никакъв шанс да съставят правителство. Имат последен шанс да разберат, че са 46 депутати", каза Борисов.

"Първи избор - правят правителство на ГЕРБ на малцинството. Както и да го наричат, но отиват пред ДПС и искат подкрепа от хора като Делян Пеевски. Втори вариант - отиване на избори. Третият избор е много прост - подкрепят правителство с втори мандат", обясни Петков.

Десислава Атанасова от ГЕРБ отправи друго предложение.

"За тях обаче има два варианта - първи вариант, подкрепят тази програма, защото няма какво да избират. "Възраждане" им отказаха, ДПС им отказаха, БСП още не са казали категорично. И вторият им вариант - избори. Е, кой има повече възможности?", заяви тя.

От коментарите в кулоарите на Народното събрание стана ясно, че двете политически сили няма да се срещат отново, за да разговарят по политики. А от БСП отново изразиха недоволство от преговорите между формациите. Според тях ГЕРБ трябва да поеме отговорност.

"Определят се 5 национални приоритета, по които всички имаме съгласие – бюджет, Шенген, ПВУ и спирате да си мерите програмите", заяви лидерът на левицата Корнелия Нинова.

Междувременно от "Възраждане" проведоха последната от серията срещи по политики с ГЕРБ. Двете партии не намериха разбиране по нито една от темите.

"Няма вариант, в който да подкрепим не само на ГЕРБ", каза Цончо Ганев от "Възраждане".

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.