20 места напред? Свободата на словото в България през очите на журналистите

"Репортери без граници" поставиха страната ни по-високо в класацията си

03.05.2023 | 19:33 Редактор: Юлиан Христов

Медийната среда в България се подобрява, сочи проучване на "Репортери без граници", проведено в 180 страни. В него България е определена като "страна с проблематична журналистика".  

Според доклада, най-добрата медийна среда е в Норвегия, Ирландия и Дания. България се нарежда на 71-во място. А страните в дъното на класацията са Китай и Северна Корея, в които медиите са контролирани от властта. 

Северна Македония има най-свободната медийна среда, която я поставя на 38-о място. След нея е Румъния, следвана от България и Сърбия, която заема 91-во място, което миналата година бе отредено на нашата страна. Журналистиката в Гърция е поставена на 107-о място, което е и най-ниското от страните в Европейския съюз. 165-ото място в класацията е отредено за Турция, където 90% от медиите са под контрола на правителството. 

"Малкото независими медии, които все още се чуват в България, са под постоянен натиск", се посочва в доклада. 

През 2019 и 2020 година страната ни е поставена на 111-о място, през 2021 година отстъпваме едно място назад, а през 2022 свободата на журналистиката се изкачва до 91-во място. Тази година се изкачваме с 20 места напред, а причина за това, според "Репортери без граници", е поредицата от предсрочни избори през 2021 г.

"Аз не мисля, че нещо се е променило по отношение на свободата на словото в България. Една от основните промени, които са се случили, е по отношение на методологията на "Репортери без граници", по начина, по който си правят измерването и класацията. Свободата на словото, и въобще журналистите, работят при същите условия, при които са работили в последните 15 години, които не са добри", коментира журналистът Генка Шикерова.

"Това са две години паралелно изкачване в класацията, паралелни на двете години на смяна на политическия режим в България. Да, откакто Бойко Борисов не е министър-председател, споменава се и в доклада, изглежда, че в политическата ситуация има промяна, която респективно се отразява и на медийната ситуация, но не достатъчно. Чистката в медиите е факт, едно поколение журналисти беше буквално изметено по непрофесионални критерии", коментира журналистът Дарина Сарелска.  

"Беше направено достатъчно през последните 10-15 години големите медии да бъдат пречистени, изметени и там вече на практика дори да не се налага да се прилага какъвто и да е било натиск, защото то няма върху какво да се натика", изтъкна Шикерова. 

"Трябва да сме 20 места назад. В края на 22 година Костадин Костадинов се опита да изгони една журналистка от своя пресконференция. Тогава и трите национални телевизии и сума ти медии, което е нормално, вдигнаха олелия до Бога, за покушение на свободата на словото, само че не щеш ли, тук преди 20 дена човек беше изхвърлен от охраната от пресконференцията на ПП-ДБ като чувал с картофи. Само че тогава и трите телевизии и други медии не обърнаха внимание. Ето това е свободата на словото в България. В България нормално финансиране на медиите, сиреч една медия да се издържа от реклами, не може. Такъв е пазарът, такава е ситуацията", каза журналистът Сашо Диков

Вижте повече в репортажа.