Официално: България ще има Център за въздушна медицинска помощ

Екипът ще бъде от 60 души

03.05.2023 | 11:54 Редактор: Петя Кръстева

Центърът за спешна помощ по въздух започва работа от 15 май в София. Той ще координира процеса от подаването на сигнала до обслужването на пациента.

Центърът ще включва 5 бази, които ще бъдат разположени в София, Пловдив, Долна Митрополия, Варна и Ямбол, а в него ще работят около 60 души.

Министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев съобщи, че от тази седмица вече се провеждат и прегледите на медиците, които ще дежурят на петте оперативни центъра, а от понеделник другата седмица ще започне и тяхното обучение. До момента са записани 106 медицински специалисти, изявили желание да се включат в работата на спешната помощ по въздух.

"След като приключат прегледите, ще видим колко ще останат и ще бъдат допуснати до обучението. Със сигурност ще имаме пълно покритие на тези оперативни центрове", уточни министърът на здравеопазването.

"През тази седмица Министерството на здравеопазването започва обществените поръчки за изграждане на площадките за кацане на хеликоптерите", съобщи той. Министърът изрази надежда те да бъдат готови до края на юли, когато се очаква страната вече да разполага с два хеликоптера с чуждестранни пилоти.

Снимка: БГНЕС


1
1 rate up comment rate down comment 0
милиарди на вятъра
преди 11 месеца
То Център ще има, но Въздушна помощ кога ще има? Да не стане като с онези предплатени 8 самолета от Америка? Сигнализирай за неуместен коментар