Румънци пропищяха от наши тол инспектори, глобявали ги неправомерно

Констатираха, че регистрационният номер не е въведен правилно и ме глобиха със €70, разказа една от румънските туристки

02.05.2023 | 14:21 Редактор: Вяра Димова
Румънци пропищяха от наши тол инспектори, глобявали ги неправомерно

С празника 1 май и с наближаването на летния сезон все повече румънци избират България или преминават през нея на път за Гърция. Някои от тях обаче се оплакват от поведението на властите в съседната държава. Недоволни твърдят, че стават жертви на злоупотреби от страна на инспекторите, които проверяват шофьорите за винетки, пише в своя публикация вестник "Адевърул". 

Такъв е случаят на Лиляна Чобану от Румъния, която споделя своята история на страницата във Facebook "Пътуване в България". Жената твърди, че е била несправедливо глобена в България. Когато се връща към Румъния на 1 май, близо до Русе, я спира полицейски екип. Туристката твърди, че по дрехите и автомобила нямало ясна маркировка и не знае дали са били тол инспектори.

"Поискаха документите на колата, а после и доказателство, че съм платила винетката. И тук дойде "изненадата". Констатираха, че регистрационният номер не е въведен правилно и ме глобиха със 70 евро. Искам да знам дали съм направил нещо лошо или просто някакви "органи" ме "убодоха" с много хъс", пита жената във Facebook.

Тя допълва, че не ѝ е бил написан протокол, нито е получила касова бележка за издадената глоба. "Мисля, че ме изсмукаха на макс. А след мен бяха спрени и други превозни средства с румънски номера", пише Лиляна Чобану. Споделената от нея история предизвика вълна от реакции в социалните мрежи. 

"Купих уикенд винетка, която важи от петък в 12:00 до неделя в 24:00 и влязох в България в 11.00. Спряха ме и ми показаха снимка с часа на влизане в България. Глобиха ме. Бяха прави", коментира Вали Мунтяну.

Анонимен потребител с псевдоним "Турист аматьор" отбелязва, че жената вероятно си е закупила винетката онлайн и не е избрала правилно Румъния като страна на произход на автомобила. Дори ако регистрационният номер е бил попълнен правилно, тя е била в нарушение.

"В такива случаи системата не валидира винетката, която сте закупили, и поради тази причина сте били санкционирани", уточнява потребителят, цитиран от БТА.

Друг член в групата - Михай Харбуз коментира, че повечето румънци допускат грешка, като избират България за страна на регистрация на автомобила.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)