Едва 1/8 от слънчогледа у нас е предназначен за вътрешния пазар

Производителите на олио са заплашени от риск от спиране на производството

02.05.2023 | 09:42 Редактор: Михаела Димитрова
Едва 1/8 от слънчогледа у нас е предназначен за вътрешния пазар

Българският министър на земеделието Явор Гечев коментира, че има уговорка през тази седмица да се види със земеделския министър на Украйна. Една от темите, по които ще се говори, е тази за слънчогледовото олио. От 24 април до края на юни у нас беше въведена забрана за внос на земеделски стоки от Украйна, сред които зърно и слънчоглед. 

Според председателя на Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти в България Яни Янев забраната трябва да отпадне. В позиция компаниите-преработватели обявиха, че са заплашени от свиване на дейността и дори фалит.

"Трябва да се отчитат интересите на всички сектори в икономиката. Преработвателите на масла не могат да осигурят и натоварят мощностите си само със слънчогледа, произведен в България. Средногодишно у нас се произвеждат около 2 млн. тона слънчоглед, от които едва 1/8 са за българския пазар. Останалото количество отива за износ", коментира Янев.

"Ако забраната остане, заради липсата на суровина, производителите на олио са заплашени от риск от спиране на производството и неизпълнение на търговски договори. България е страната, която в Източна Европа разполага с най-големите производствени мощности за производство на олио и шрот. Дори и в момента, мощностите на преработвателите са свити с около 30%", каза той пред БНР.

България е топ 5 в света по производство на олио. Една такава забрана ще означава, че ще загубим позициите си и като държава производител, и като сектор от икономиката. По данни на националната статистика. през 2021 г. България е била на трето място в света по износ на слънчогледово олио.

Снимка: БГНЕС