От стачки до чествания: Как се е отбелязвал 1 май през годините?

През 2023 г. хората са разединени дали на Международния ден на труда трябва да се почива или не

01.05.2023 | 19:27 Редактор: Петя Кръстева

Светът отбелязва 1 май - Международния ден на труда. В България този ден се свързва с настояването на организации и синдикати за спазването на правилата за труд. По-късно на площадите протестните шествия са заменени от зрелищни манифестации и всенародни чествания. С идването на демокрацията Денят на труда става официален празник. 

На първи май 1886 г. на пресечките на улиците "Desplaines и "Randolph" в Чикаго се ражда Денят на труда. Тогава профсъюзите провеждат мащабна национална стачка, в която вземат участие над 300 000 работници с искане за въвеждане на 8-часов работен ден. Пред 1889 г. се провеждат и първите протестни шествия в София. В годините той се чества ежегодно като ден, в който на фокус са исканията на работниците. От 1944 г., пречупени през призмата на комунистическата идеология, че работническата класа управлява държавата, протестните шествия се превръщат в манифестациите и стават задължителни в всички градове. 

"Преди 1944 г. държавните организации и държавата организират този ден, но работниците са правили паралелно шествие. След този период става празник, който е организиран от държавата. Да, отново се организират шествия, но този път те са с празнични цветя със лозунги", коментира историкът проф. Искра Баева.

През 2023 г. ситуацията е съвсем различна. Хората са разединени дали на Международния ден на труда трябва да се почива, или не. 

Вижте повече в репортажа на Стефан Борисов.