Големи разходи за производителите: Унищожихме оранжериите, няма родни зеленчуци

Лек спад в цените на храните на едро

30.04.2023 | 13:50 Редактор: Искра Ангелова

Лек спад в цените на храните на едро. Индексът на тържищните цени тази седмица пада с 1,12 на сто на сто. От началото на годината обаче индексът се е повишил с 2,98 на сто.

Илиян Габровски е производител на вино и слънчогледово олио. Казва, че е държавата би трябвало да стимулира българското производство, а не да се внася продукция от чужбина.

"Ние произвеждаме една продукция в България, създаваме работна ръка тук, плащаме си данъци, а разходите са ни по-големи. Би трябвало да се стимулира родното производство, отколкото да се внася продукция", сподели той.

През тази седмица оранжерийните домати се продават по 4,0 лева за килограм на едро. Цената на оранжерийните краставици се понижава и те се купуват по 3,66 лева за килограм. Червените чушки поскъпват до над 4 лева за килограм.

"Ние нямаме родно производство на чушки, домати, краставици. Оранжериите ги унищожихме", допълни Габровски.

Индексът на тържищните цени сочи, че в края на седмицата Олиото поевтинява с 4,3 на сто и се продава по 3,30 лева за литър.

"Сега искаме да унищожим зърнопроизводителите и да внасяме евтино олио, но войната ще свърши", категоричен е производителят.

Въпреки поскъпването на разходите за ток, горива и консумативи - Илиян се старае да ограничава увеличението на цените на продукцията си, за да не губи клиенти.

Вижте повече в репортажа на Даниела Владимирова.

Снимка: БГНЕС