Всички българи, пожелали евакуация, са извън Судан, трима са решили да останат

Извеждането стана по суша и със самолети на партниращи държави

27.04.2023 | 11:31 Редактор: Елеонора Танева
Всички българи, пожелали евакуация, са извън Судан, трима са решили да останат

Приключи окончателно евакуацията на българските граждани от Судан. Това каза министърът на външните работи Николай Милков на пресконференция в министерството.

Общо 37 българи са поискали евакуация, но в последствие трима са се отказали. Така изведени от Судан са били 34-ма българи. 

Всеки конкретен случай беше разгледан по отделно, разказа шефът на "Ситуационния център" в министерството, който отговаря за тези случаи, Таня Димитрова.

Евакуацията стана по суша и със самолети на партниращи държави - до границата с Египет и до Порт Судан, обясни тя, цитирана от "24 часа". След като сънародниците ни са напуснали Судан, грижата за тях са поели посолствата ни в Оман, Кайро, Берлин, Франкфурт и Хага.

Трима българи вече са се прибрали в България, двама са в Берлин, шестима са във Франкфурт. Четирима са стигнали в Джибути с помощта на шведските въздушни сили, но предстои да им се извадят документи, защото техните са изтекли и едва тогава ще се приберат у нас. Други трима са в Саудитска Арабия. 16 са преминали границата с Египет. За извеждането на сънародниците ни от Судан са помогнали и българските служби, за което Димитрова благодари. 

Снимка: БГНЕС