Събудихме се от картечници. Хора умират по пътя: Разказ от първо лице за кошмара в Судан

Българите не са имали време да си вземат дори дрехи, бързайки да се евакуират

26.04.2023 | 19:05 Редактор: Елеонора Танева

Завърна се първата група български граждани от Судан. Със съдействието на Министерството на външните работи трима души кацнаха на родна земя. А част от сънародниците ни в Судан се превозват към египетската граница.

Евакуираните българи описват случващото се като войната в Украйна: "Нито ток, нито вода, нито гориво, трудно се набавя храна. Дори и да има, хората се страхуват, защото са под обстрел".

Марияна е от първата група завърнали се в България. Разказва, че ситуацията в столицата Хартум е изключително сериозна. А обстановката в болниците – критична. Съпругът на Марияна е лекар и разказва за недостиг на кръв. 

"И се радвам, че всичко започна за в събота, когато е почивен ден, ако не - той в болницата нямаше да може да излезе. Знам, че е много зле. Хора, които умираха по пътя, седяха по 2-3 дни и нямаше кой да ги прибере", разказва Марияна Илиева.

Сега жената се прибира в Сандански при племенниците си. 

И Николета кацна на родна земя. Жената живее от 45 години в Судан. Идва в България само с една чанта багаж, в която е събрала най-необходимото. Казва, че не е имала време да си вземе дори дрехи. 

"Кацнахме в Йордания, за няколко часа успяха да ни дадат топли дрехи, взех чорапи, бяхме боси, съпругът ми беше с домашна роба", сподели Николета.

Николета описва сцени от истинска война. 

"Събудихме се от картечници. Човек не може да различи военните самолети от самолетите на силите за въздушна подкрепа. Имам трима сина, единият беше в Кайро, не можеше да се прибере, трябваше в деня на нападението", каза жената.

Снаха ѝ, с трите деца, вече се придвижва към египетската граница с надежда да избягат от бомбите.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.