Журналист от "Работническо дело" с непубликуван разказ за аварията в Чернобил

Йото Пацов си спомня за ужасяващите картини от онзи ден преди 37 години

26.04.2023 | 13:35 Редактор: Юлиан Христов

На този ден преди 37 години Европа е изправена пред най-големия си удар - по-силен от войната и всяко друго унищожение. Аварията в Чернобил поставя на карта бъдещето на милиони хора на Стария континент. Съветските власти опитват да скрият случващото се Източния блок. 

Един български журналист обаче е на място, но неговата информация не стига до читателите на "Работническо дело".

"Внимание, внимание: Радиационна обстановка!", това предупреждение чуват само в Припят и околностите на Чернобил. Гласът не отеква по-далеч, но стига до Йото Пацов, който по това време е кореспондент на вестник "Работническо дело". 

"Благодарение, че тогава придружавам един русенски състав, който трябваше да изнесе концерти в Украйна по това време, ние се възползвахме от случая и благодарение на българското консулство в Киев получихме кола от тях и влязохме в зоната за сигурност", разказа журналистът. 

Картината е ужасяваща: линейки се чуват от всеки ъгъл, пожарни екипи се борят с огъня. И макар да има военен ред, никой не е сигурен какво точно се случва. 

"Най-тежкото ми впечатление беше от евакуираните села. Хората бяха изнесени от селата за минути буквално. Получихме предупреждението при никакво положение да не газиш в Киевско море, да не се храним от открити източници, от сергии - като риба и сланина", спомня си Йото Пацов 

От колегите си в киевската телевизия той разбира какво се случва. Идват и оскъдна информация от военните. "Тогава вече ние започнахме тези оскъдни сведения да ги диктуваме за българските медии", разказа Пацов. 

Пълният текст на българския кореспондент обаче не е публикуван на страниците на контролирания от държавата "Работническо дело". Цялата информация, предадена от Йото Пацов, стига до управляващите. 

"Пълният им размер беше публикуван в специалния ми бюлетин, който обслужваше висшите партиите и правителствени кръгове", сподели той. 

В София се провежда манифестация в чест на труда и равенството между тружениците. Радиационният облак започва да се стича над хората. Властта отстъпва крачка назад и се скрива, а хората маршируват. Едните - знаят какво има в този дъжд, а другите - не. 

"Пролетта птиците и желанието за живот и онази смъртна опасност около теб - не може да я усетиш, но то те погубва, лишава те от този прекрасен свят, който изгрява", допълни Йото Пацов. 

Информация за случилото се все пак стига до хората. Но дни по-късно, когато маршът не може да бъде отложен. 

Вижте повече в репортажа на Стефан Борисов.