Донев отвърна на партиите за бюджета: Критикувате собствените си решения

Числата отразяват реалността, с която сме длъжни да се съобразяваме, изтъкна служебният премиер

26.04.2023 | 10:58 Редактор: Тодор Петров

Служебният премиер Гълъб Донев видя "грешка в преразказа" в предложения от служебния кабинет проект за държавен бюджет и заяви, че параметрите отразяват действителността, с която сме длъжни да се съобразяваме - независимо дали ни харесва или не. 

"След като в края на миналата седмица заедно с министър Велкова представихме проекта на закон за държавния бюджет, една част от реакциите на политиците и коментаторите показват, че някои съществени моменти съзнателно са останали неразбрани. Няма да гадая по какви причини и с каква цел. Но заради грешките в преразказа се налага довнеса някои допълнителни ясноти", каза той в началото на правителственото заседание.

"Коментарите в стилистиката перо по перо са много и в различен характер. Министерството на финансите е в готовност да предостави детайлна информация на политическите партии за бюджета ред по ред, за да може да стане по-ясно за тях какво всъщност представлява бюджетът на държавата", посочи Донев. 

"Проектът на закона за бюджет 2023 г. е разработен по действащо законодателство, както в приходната, така и в разходната си част. В този бюджет се оглеждат решенията на Народните събрания в последните две години. Когато политиците критикуват служебното правителство за бюджета, те всъщност критикуват собствените си законодателни решения, довели до 6,4% бюджетен дефицит. В мотивите в законопроекта са посочени възможни мерки за намаляване на дефицита до 3%, но те не са включени в разчетите за 2023 г.", обясни премиерът.

Донев призова да не забравяме, че точното място за обсъждане на бюджета на държавата е българският парламент. По думите му всяка идея на финансист или политик за общите ни пари е необходимо да срещне разбиране в комисията по бюджет и финанси в НС, а впоследствие да получи парламентарна подкрепа.

"В последните дни за Националния план за възстановяване и устойчивост се говори предимно като приход и разход. За служебното правителство планът за възстановяване са 12 законопроекта, които очакват вниманието и одобрението на 49-ото НС. Това са 12 закона за реформи", каза още премиерът.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR