Работа на две места: Всеки трети българин готов на допълнителен труд, за да покрива разходите си

55% от работещите у нас не очакват да получат увеличение на заплатата

25.04.2023 | 21:50 Редактор: Елеонора Танева
Работа на две места: Всеки трети българин готов на допълнителен труд, за да покрива разходите си

55% от работещите у нас не очакват да получат увеличение на заплатата през настоящата година. 77% от българските служители казват, че не са били информирани за възможно увеличение на възнагражденията. Това става ясно от ново регионално проучване на Wherewework, румънска мрежа от 14 регионални платформи за местни общности от служители и работодатели.

То е проведено в периода между декември 2022 г. и март 2023 г. сред 12 801 служители от България, Гърция, Румъния, Унгария и Молдова.

Изследването показва, че повечето от участниците от 5 държави ще имат нужда от увеличение на заплатите с 20-30%, за да се справят с инфлацията. 

32% от българите ще си потърсят друга работа, ако не получат по-високо възнаграждение, а 19% ще се наемат с допълнителен ангажимент, за да се справят с нарасналите цени у нас.

Повечето български фирми (34%) увеличават заплащането на служителите си всяка година, следвани от работодателите, правещи това само след преговори със служителите (29,61%) или при постигнати добри резултати (20,41%).

Снимка: БГНЕС