Екстремен живот в общински жилища: Падащи тавани тероризират семейства в Шумен

Сградата е построена чрез проект на Община Шумен на стойност близо 3 милиона лева

25.04.2023 | 19:00 Редактор: Юлиан Христов

Семейство в Шумен пострада два пъти от паднали мазилки в общински жилища. Направена е проверка от експертна комисия и представители на строителя. 

Гюлнюр от няколко месеца живее в апартамент на първия етаж в новия общински блок в Шумен. Разказва, че докато тя, мъжът ѝ и трите им деца спят, изведнъж чува как масивната мазилка на тавана започва да пада

"Като гръм нещо се чу и докато си отварям очите видях тавана да пада. В този момент аз с бърза реакция ставам от леглото, падам върху падналата мазилка, за да стигна до детето си, за да го спася. В този момент, докато стигна и докато го взех и цялото му легло се напълни с мазилка", разказва Гюлнюр. 

Жената е с леки наранявания по краката, а след инцидента семейството е преместено в друго жилище, където обаче отново мазилката на тавана пада, този път върху двете по-големи деца. 

Проблемите в блока са много - напукани мазилки, висящи кабели и влага в жилищата. А мазилката на тавана е паднала в общо шест апартамента. Заради ситуацията от "Общински жилища и имоти" са сигнализирали общината. 

Последва проверка на блока от експертна комисия и представители на строителя. Камери обаче не бяха допуснати. От фирмата, построила сградата, заявиха, че по време на строителните дейности са вложени качествени материали и случилото се за тях няма точно обяснение. 

Проба от мазилката ще бъде дадена за лабораторно изследване, а изпълнителят ще отстрани всички констатирани дефекти и проблемни места по сградата. Новият блок, предназначен за граждани с по-нисък социален статус, бе открит в края на октомври миналата година. Сградата е построена чрез проект на Община Шумен на стойност близо 3 милиона лева.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.