Преподавател по право на ЕС: Референдумът за еврото е неправомерен

Според доц. Христо Христев чрез него се правят внушения и откровени манипулации

24.04.2023 | 10:01 Редактор: Петя Кръстева
Преподавател по право на ЕС: Референдумът за еврото е неправомерен

Няма как парламентът валидно да приеме подобно решение, без да наруши българската Конституция и договорите на ЕС. Това заяви преподавателят по право на ЕС доц. Христо Христев относно предлагания от партия "Възраждане" референдум за запазване на българския лев. 

"Провеждането на подобен референдум по този въпрос ерозира основите на принадлежността на България към ЕС. За мен зад цялата тази манипулативна операция стои точно това - малко или повече план за откъсването на България от ЕС и за преразглеждане на геополитическата ориентация на страната. Потенциална опасност е това да унищожи всички положителни ефекти от развитието ни през последните 30 години", предупреди той. 

Според него тази тематика трябва да бъде разделена на две: "От една страна, трябва да бъде потърсен отговорът - възможно ли е провеждането на законен референдум по въпроса, който предлага политическата партия и нейният лидер. От друга страна- какво точно стои зад тази инициатива, какви са политическите измерения на подобно искане". 

Доц. Христев коментира въпроса от правна гледна точка. Според него се правят внушения и откровени манипулации.

"Категорично референдум по въпроса дали да бъде запазена българската национална валута правомерно не може да бъде проведен. В Конституцията има специална разпоредба, която е въведена във връзка с присъединяването на България към ЕС", подчерта той, цитиран от БНР.

Според него провеждането на референдум по поставения въпрос не съответства на тази разпоредба на Конституцията. Освен това, в Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление много ясно е определено, че референдуми по въпроси, които са предмет на уредба в международен договор, който е влязъл в сила, не може да има. По думите му този въпрос противоречи на задълженията на страната ни от членството в ЕС.

"Този въпрос е предмет на достатъчно ясна уредба както в Конституцията, така и в договорите на ЕС", поясни той.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR


2
1 rate up comment rate down comment 0
ЕВРОТО е ЗЛО за Бълг
преди 1 година
Еврото ще докара България до Просешка тояга тежки времена ще дойдат и тогава няма да има никакво Спасение за България това е самата ИСТИНА която Казвам Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Фен
преди 1 година
Присъединяването на България към еврозоната "през задния вход" , без да отговаряме на т.нар. Маастрихтски критерии, не е ли нарушение на правото на ЕС? В момента се опитват изкуствено да прикрият инфлацията и да понижат бюджетния дефицит до 3 %, само и само да влезем, макар че не отговаряме на условията. Целта на тази внезапна обсесия по еврото е много проста- да можем да теглим заеми от ЕЦБ до безкрай, защото България е пред фалит. Сигнализирай за неуместен коментар