Гешев: За да си български политик, трябва да гледаш хората и да ги лъжеш в очите

Главният прокурор отрече да има намерения да влиза в политиката

22.04.2023 | 18:15 Редактор: Вяра Димова
Гешев: За да си български политик, трябва да гледаш хората и да ги лъжеш в очите

Не мисля да влизам в политиката, независимо какво ще се случи. За да си български политик, трябва да гледаш хората и да ги лъжеш в очите. Това качество не го владея. Не покривам стандартите на българската политика, ако въобще има стандарти в момента. Аз си харесвам работата и смятам да си довърша мандата и да дочакам определени хора да влязат в затвора след влезли в сила осъдителни присъди. Ще бъда търпелив. Имам още 4 години. След 4 години ще го мисля.

Това заяви главният прокурор Иван Гешев. 

Според главния прокурор се намираме в икономическа и социална криза, а безпрецедентно след 1989 г. и в конституционна такава, с непопълнени състави на над 80 органа.

"В тази ситуация да искаш да дестабилизираш една от малкото стабилни институции, която е последната преграда пред престъпността – прокуратурата, или да отстраниш определен човек, каквото определено е целта на някои "проектозакони", означава, че нещо не е наред. Нещо седи зад това, което не е интересът на хората и на България. Надявам се да не е финансов ресурс", заяви Гешев, цитиран от БНР.

"Не може обяснението да е само некомпетентност. С тези проектозакони искрено се забавляват студенти втори-трети курс. Нивото на компетентност е изключително ниско", посочи той относно проектозаконите, с които се заявява провеждането на съдебната реформа.

Гешев потвърди, че ако законодателството за главния прокурор се приеме в този му вид, той ще се обърне към Конституционния съд, но смята, че ще се опитат преди произнасянето му да развият някакво наказателно дело срещу него. Той изрази съмнения, че "зад всичко това стои нещо нелегитимно" и добави, че е "смешно да се занимаваме с една личност, при положение, че държавата се намира на това дередже".

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)


1
0 rate up comment rate down comment 0
Ттт
преди 1 година
Да лъжеш хората и да ги гледаш в очите може и като главен прокурор. Тоя го доказа. Сигнализирай за неуместен коментар