Производители: Забраната за внос от Украйна може да предизвика недостиг на олио

България е водещ износител на слънчогледово олио, шрот и белен слънчоглед в ЕС

21.04.2023 | 16:00 Редактор: Петя Кръстева
Производители: Забраната за внос от Украйна може да предизвика недостиг на олио

Служебното правителство въведе временна забрана за внос на повече от 20 вида храни и селскостопански култури от Украйна, сред които и слънчоглед. Мярката беше приета по искане на земеделци, които се оплакаха от насищането на пазара с евтините продукти от Украйна.

Забраната обаче може да доведе до нов недостиг на олио и повишаване на цената му на българския пазар, както и до фалити на преработвателни компании в България, посочват в своя позиция от Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти. Оттам са категорични, че българският пазар не може да осигури необходимия слънчоглед за преработка и при ограничаване на вноса за по-дълъг период ще са изложени на риск от спиране на производството и неизпълнение на сключени договори.

Засегнати ще бъдат и производителите на слънчоглед - забраната за внос в повечето страни от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) ще насочи украинския слънчоглед към Западна Европа, където са и традиционните пазари на българските производители, коментират от бранша.

От сдружението посочват още, че забраната е "недопустима" и предлагат в рамките на разрешението за транзит да се допуска и преработка при "пълна отговорност, отчетност и текущ контрол на преработвателните предприятия за износ на 100% от произведените с украински слънчоглед продукти".

България е водещ износител на слънчогледово олио, шрот и белен слънчоглед в ЕС, припомнят още от Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти в България. Секторът е експортно ориентиран и въпреки че производството на слънчогледово масло е осем пъти над вътрешното потребление, през последните две години в сектора разчитат на внос от Украйна и други държави, за да реализират този износ, пише investor.bg

Дейността на преработвателите от индустрията е с традиционни пазари за износ на сурови слънчогледови масла в Индия, Южна Африка. За износ на слънчогледов шрот – в Китай, Израел, Мароко. За износ на белен слънчоглед пък избираме САЩ, Австралия, Нова Зеландия, Великобритания.

Снимка: БГНЕС