Гешев обмисля за имунитета на Василев: Всеки е невинен до доказване на противното

Срещу депутата може да бъде повдигнато обвинение за престъпление от общ характер

20.04.2023 | 18:51 Редактор: Вяра Димова

Софийската градска прокуратура предложи на главния прокурор Иван Гешев да поиска от Народното събрание да снеме имунитета на депутата от "Продължаваме промяната - Демократична България" - Радостин Василев. Причината - заплахи, които според обвинението, той е отправил към бивш депутат от "Има такъв народ".

През юни миналата година на пресконференция Василев обяви, че заедно с петима депутати от ИТН напускат партията на Трифонов и застават в подкрепа на правителството на Кирил Петков. Малко след това Тошко Йорданов обяви, че депутатът им Христинка Иванова е била заплашвана от Радостин Василев, че ако не се присъедини към отцепниците, ще бъде принудена да напусне парламента. 

"В понеделник колегите от ВКП ще изготвят становище за основателността на предложението на Софийската градска прокуратура и в случай, че се прецени, че е основателно, ще се изготви искане до Народното събрание с оглед провеждане на наказателно преследване. Всеки е невинен до доказване на противното, това е рутинна процедура", заяви Гешев.

Самият Радостин Василев обаче видя в искането на прокуратурата опит да бъде сплашен и се определи като неудобен за главния прокурор. 

"Казах, че механизмът за разследване на главния прокурор е напът да бъде приет и че контактните групи между нас, и ГЕРБ работят много усилено за него. Той реагира мигновено с едно съобщение. Искам да бъдете сигурни, че аз нямам никакви притеснения", коментира Василев.

Последва коментар и от самия главен прокурор. 

"През последните три години кой не е казал остри думи по мой адрес. Заплашват ме олигарси, мутри, журналисти. Г-н Василев ще трябва да се нареди на много дълга опашка. Това показва липса на държавност да решаваш личните си проблеми чрез атака на институциите", посочи Гешев.

За коментар от Новините ON AIR потърсиха и Христинка Иванова от "Има такъв народ". От пресцентъра на партията съобщиха, че тя не желае да дава изявления и се надява институциите да си свършат работата. Ако ВКС реши да поиска имунитета на Радостин Василев, срещу него ще може да бъде повдигнато обвинение за престъпление от общ характер.

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
Youri Slavkov
преди 1 година
Гешев и ИТН (Малко ДПС) подценяват до степен на обидност Европейската прокуратура, американските и британските институции. Едва ли ще им бъде простено. Наближава денят, в който ще го разберат. Сигнализирай за неуместен коментар