Лекари от болница "Чирков" спасиха пациент с ампутиран крайник от пълна инвалидизация

75-годишният Никола е приет със силно чувство на страх да не загуби единствения си крак

18.04.2023 | 10:40 Редактор: Михаела Димитрова
Лекари от болница

Лекари от УМБАЛ "Проф. д-р Александър Чирков" успяха да спасят пациент с ампутиран крайник от пълна инвалидизация.

75-годишният Никола постъпил в болницата със силно чувство на страх да не загуби единствения си крак, който има и му помага да се придвижва. Той имал с изразена болкова симптоматика, не може да стъпва, да се изправя, нито да спи нощем. Десният му крак е ампутиран през 2020 г., след многократни реконструкции в различни лечебни заведения. Той има поставена протеза на ампутирания крак и е развил нормално движение от гледна точна на самообслужване, информират от УМБАЛ "Проф. д-р Александър Чирков".

Съдовите хурурзи от лечебното заведение установяват, че оросяването на левия крайник е критично и съществува сериозен риск от ампутация. След направените изследванията става ясно, че Никола има запушване в аортно-илиачния сегмент т.е. артериите, които са отговорни за захранването на крака и се намират в корема не работят. Пациентът е и с малка аневризма на абдоминална аорта и новооткрит процес в пикочния мехур, който предстои да бъде лекуван. Той е и с множество придружаващи заболявания като захарен диабет, бъбречна недостатъчност, атеросклероза, дислипидемия, преживян инфаркт.

Хирурзите предприемат три последователни операции, за да спасят крайника на Никола. В момента той е под лекарско наблюдение и е раздвижен до степен на изправен стоеж. Предстои активно лечение и проследяване на новооткрития процес в пикочен мехур в тясна колаборация със съдови хирурзи, поради рискът от поредна ретромбоза.

Лекарите предупреждават, че след една преживяна ампутация на крайник, рискът от последващо влошаване или ампутация на друг крайник се увеличава. Това е така, заради заболяването "генерализирана атеросклероза". Затова засилената профилактика и превенция на тези заболявания, както от кардиолози, така и от съдови хирурзи е от изключителна важност и не трябва да бъде подценявана.

Снимка: Пресцентър/УМБАЛ "Проф. д-р Александър Чирков"