Стефан Китанов, награден от Чарлз III: Това е изключително признание за работата ни

Според българина филмите на Монти Пайтън идват с поука - "да не разчитаме твърде много на авторитетите"

14.04.2023 | 19:19 Редактор: Петя Кръстева

Двама българи получиха почетни отличия от Крал Чарлз III. Създателят и директор на Международния филмов фестивал "София филм фест" Стефан Китанов е удостоен с отличието почетен член на Ордена на британската империя. Награден е и Валентин Въльовски, градинар в резиденцията на Британското посолство в София.

Стефан Китанов получава званието за "съществени заслуги за популяризирането на британското кино в България в продължение на над 30 години". 

"Това е изключително признание за труда, който с нашите колеги сме положили в последните 30 години. Резултатите се забелязват на най-високо ниво", коментира той.

Работата с Британския съвет в София и 7-месечният престой във Великобритания със стипендия стоят в основата на професионалното развитие за Китанов. 

"Когато започнах да работя, културните институти бяха партньори на събития - Британският съвет беше много активен. Те се включиха още на първия фестивал "Световно кино в края на лятото", коментира още той.

Британското кино заема специално място в сърцето на директора на "София филм фест", а любим за него филм остава "Смисълът на живота според Монти Пайтън". Именно благодарение на Дома на киното и "София филм фест", българската публика се среща за първи път с легендарната комедийна група.

"Това е една от най-великите комедии в световното кино, на всяка Коледа го прожектираме с моето семейство - гениално чувство за хумор, изключителна импровизация", разказа Китанов. 

Според него бурният смях, който предизвикват филмите на Монти Пайтън, идват и с поука - "да не разчитаме твърде много на авторитетите, защото много от тях са лъжливи, да правим добри и креативни неща". 

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.

Снимка: БГНЕС