ГЕРБ-СДС номинира Росен Желязков за председател на новото НС

Лена Бориславова се отказа от депутатското си място, но трябва да присъства на първия работен ден

11.04.2023 | 19:01 Редактор: Вяра Димова

Росен Желязков ще е номинацията на ГЕРБ-СДС за председател на Народното събрание. Утре точно в 10 най-възрастният народен представител Вежди Рашидов ще открие първото заседание, а депутатите ще положат клетва. 

Сред първите задачи на новите 240 ще бъде - определянето на председател. От най-голямата политическа сила ГЕРБ-СДС предлагат Росен Желязков, който беше сред заместник-председателите и в 48-ото НС. 

"Без нас правителство не може да има, диалогични сме, поставяме България над всичко. Единственото, което искаме е към нас да се отнасят с уважение", каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

От "Възраждане" първи реагираха, като заявиха, че ще издигнат своя кандидатура в лицето на адвокат Петър Петров. 

"Както преди, така и сега, единствената кандидатура, която ще подкрепим, ще бъде тази на "Възраждане", заяви лидерът на партията Костадин Костадинов.

С мотив, че проблемите на хората, трябва да се решават на местно ниво, Лена Бориславова от "Продължаваме промяната" се отказа от депутатското си място. 

"Няма да бъда депутат в 49-ото Народното събрание. На мое място ще влезе изключителният специалист в сферата на националната сигурност, моят колега от листата на "Продължаваме промяната" в 24-и МИР Петър Петров. Благодаря още веднъж на всички за доверието. Вярвам, че София заслужава прозрачно и европейско управление и ще работя заедно с всички вас, за да постигнем тази цел", посочва Бориславова.

Тя обаче ще трябва да присъства на първия работен ден на 49-тото НС, тъй като списъкът с избраните народни представители е обнародван в Държавен вестник, а срокът, който ЦИК даде за отказ беше до 9 април. Сега Лена Бориславова ще трябва да подаде оставка пред Народното събрание, която то да гласува. 

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.