Стотинка по стотинка: Жители на "Люлин" събраха 1 млн. лв. за изграждане на втори храм

Набират се още финансови средства

10.04.2023 | 14:20 Редактор: Михаела Димитрова

В страстната седмица и в дните преди Великден, жителите на столичния район “Люлин” продължават да събират средства за изграждането на най-големия храм в България. Необходими са им още 700 хиляди лева, за да бъде завършен строежът.

Стотинка по стотинка, дарител след дарител, но с вяра в сърцето - жители на столичния квартал "Люлин" и благодетели успяват да съберат 1 милион лева за изграждането на втори православен храм в квартала.

"Изграден е първият основен етаж и малко над 800 кв. м., предстои изграждането на храма в груб стоеж, това е най-големият проект през последните 30 години, който е захващан в България. Общата площ ще бъде над 1800 кв.м." обясниха членовете на църковното настоятелство Атанас Димитров и Иван Димитров.

За да може вярващите да имат своят нов пристан за молитва, са необходими още финансови средства. В момента са необходими 700 хиляди лева, за да може църквата да бъде завършена и да се закупят материали, като бетон и желязо. 

С надежда хората от квартала също очакват своето ново място за молитва.

“Не мисля, че изграждането на храма е важен за гражданите на квартала, а за едно християнско общество, е задължителен. Единственият храм на квартала е доста далече и не е достъпен за всички хора, и за такава голяма аудитория", коментира Соня, която живее в "Люлин".

“Много е хубаво и благодарности към тези хора, които са дарили, да направят това", каза Христо Киров.

За покровител на новия храм е избран Свети Патриарх Евтимий Търновски. “Избрали сме “Свети Патриарх Евтимий Търновски” за покровител на храма, защото той е една знакова фигура, оставила трайни следи в нашата история. Той е един голям духовник и книжовник, който в най-трудното време на държавата е бил предстоятел. Всъщност, в края на краищата е повел дори и отбраната на последната наша столица", обясниха Атанас Димитров и Иван Димитров.

Вижте повече в репортажа на Радина Кирова.


1
2 rate up comment rate down comment 2
Гого
преди 1 година
Еиии! Нямате срам от Господ!Искате от хората дарения зада построите храм ,но никой не казва че с тези дарения вече е направен подземния ПЛАТЕН паркинг под църквата от който ще изкарват пари господа Димитрови! Сигнализирай за неуместен коментар