ВАС върна за преразглеждане делото за забраната за пиротехника в София

Върховните магистрати приемат, че решението на първоинстанционния съд е постановено в нарушение

06.04.2023 | 11:59 Редактор: Тодор Петров
ВАС върна за преразглеждане делото за забраната за пиротехника в София

Върховният административен съд връща за ново разглеждане от Административен съд София – град делото за режима за използване на фойерверки в столицата.

Текстовете налагат забрана за използване на открито на пиротехнически изделия - фойерверки от категория F2 и F3 на територията на Столична община, освен след изрично разрешение от кмета на съответния район. Забраната не се прилага за периода от 18.00 ч. на 31 декември до 02.00 ч. на 1 януари.

Върховните магистрати приемат, че решението на първоинстанционния съд е постановено в нарушение на съдопроизводствените правила и в противоречие с материалния закон. Общинският съвет има правомощия да приема разпоредби, които имат за цел да регулират обществените отношения по опазване и обезпечаване на обществения ред на територията на съответната община. 

Оспорените разпоредби са предвидени именно в Наредбата за обществения ред на територията на Столичната община. От това следва, че общинският съвет не е излязъл извън правомощието си да предвиди правила, които имат за цел защита на обществения ред на територията на общината и спокойствието на населението ѝ. 

Следователно, целта на оспорените разпоредби е да гарантира защитата на обществения ред на територията на Столична община и спокойствието на населението й, извън уредбата и случаите предвидени със Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия.

В подкрепа на изложеното следва да се посочи и разяснението, дадено в Тълкувателно решение № 4/06.06.2008 г. на ВАС, че нарушение на обществения ред ще бъде налице, когато се засягат обществени отношения, свързани с реда и спокойствието, със сигурността на гражданите.

Снимка: БГНЕС