Граждани плащат непоискана застраховка, омбудсманът сезира шефа на КФН

Удържа се месечна вноска от 2 лева по застраховка "ЕлектрозаЩИТа"

31.03.2023 | 11:12 Редактор: Тодор Петров
Граждани плащат непоискана застраховка, омбудсманът сезира шефа на КФН

Омбудсманът Диана Ковачева сезира председателя на Комисията за финансов надзор (КФН) Бойко Атанасов заради жалби на граждани срещу "Електрохолд Продажби" EАД. Причината е, че без тяхното знание и съгласие, при заплащане на месечната сметка за потребена електроенергия през касите на EasyPay или FastPay им се удържа месечна вноска от 2 лева по застраховка "ЕлектрозаЩИТа".

Проблемът е, че хората разбират за това едва след като са си платили задължението. 

Омбудсманът подчертава, че от сайта на "Електрохолд Продажби" ЕАД е видно, че "ЕлектрозаЩИТа" e доброволна имуществена застраховка, която осигурява покритие на щети върху битови електроуреди, предизвикани от късо съединение, токов удар и пренапрежение в електрическата мрежа вследствие на мълния;

Ковачева обръща внимание и на друг факт в Общите условия - при прегледа, на които се установява например, клауза за „Изключения от застрахователното покритие“ – чл. 6, която няма отношение към застраховката. Т.е. изключена е отговорността на застрахователя за загуби, вреди и/или разходи, предизвикани или произтекли от „заразно заболяване или от страх или заплаха от възникване на заразно заболяване…“.

Публикуваме и официалната информация от сайта на "Електрохолд", публикувана на 27 март тази година:

Електрохолд Продажби ЕАД, в партньорство със „ЗД Евроинс” АД, започва да предлага на своите битови клиенти застраховка „ЕлектрозаЩИТа”. Полицата осигурява покритие на щети върху битови електроуреди, предизвикани от късо съединение, токов удар и пренапрежение в електрическата мрежа вследствие на мълния. „ЕлектрозаЩИТа“ е доброволна имуществена застраховка, която се сключва за период от една година и не е обвързана с ползването на електрическа енергия.

Електрохолд Продажби ЕАД започва изпращането на писмо-оферта и допълнителна информация за застрахователния продукт на клиентите, абонирани за електронна фактура за електроенергия. Клиентите, които са получили писмо-оферта и желаят да сключат застраховката, могат да го направят на касите на FastPay или EasyPay, като платят първа вноска заедно със сметката си за електроенергия. С цел удобство срокът за плащане на месечната вноска съвпада с този за сметката за ток. Цената на застраховката е 24 лв. и се заплаща на 12 равни вноски по 2 лв. на месец. „ЕлектрозаЩИТа“ покрива щети в размер до 3000 лв.

„Новата застраховка позволява по-добра защита на интересите на клиентите на достъпна цена. Тя е естествен резултат от синергията между застрахователния и енергийния бизнес на най-големия публичен холдинг в страната – Еврохолд“, каза Тодор Матев, ръководител Управление на проекти и методология в Електрохолд Продажби.