Лозарите излизат на протест, искат сигурност и строг контрол на виното

Те ще настояват да се предвиди ежегоден национален бюджет за подпомагане на сектора им

31.03.2023 | 08:12 Редактор: Искра Ангелова
Лозарите излизат на протест, искат сигурност и строг контрол на виното

И лозарите излизат на протест, за да защитят интересите на бранша си.

Национално сдружение на българските лозари събира недоволните пред президентството, след което шествието на лозарите ще се насочи към Министерството на земеделието с настояване да се предвиди ежегоден национален бюджет за подпомагане на лозаро-винарския сектор и десертните лозя.

Да се прилагат обективни и публични критерии при разпределението на бюджетите за финансово подпомагане на всички сектори в земеделието - това настояват недоволните лозари. Според тях Лозарският регистър трябва да бъде актуализиран, дигитализиран и публичен, а мерките за инвестиции в техника и иновации за лозарските стопанства трябва да бъдат работещи.

Производителите на грозде искат още ефективно, компетентно и адекватно работеща администрация в полза на земеделските производители, както и компетентен директор на Изпълнителна агенция по лозата и виното, който да се погрижи агенцията да си изпълнява функциите, а именно контрол в лозаро-винарския сектор в пряко взаимодействие с Агенция митници и приходната агенция, предава БНР.

Лозарите очакват от държавата стриктен контрол на качеството на произвежданото и продавано българско вино, както и контрол на  вноса на винено грозде и вино от други държави.

Снимка: БГНЕС / Архив