ВВС на България: Призивите за освобождаване от военна техника са притеснителни

Според военните летци подобни изказвания уронват престижа на бойната ни авиация

29.03.2023 | 22:03 Редактор: Ирена Бакърджиева
ВВС на България: Призивите за освобождаване от военна техника са притеснителни

Военни авиатори изразиха притеснения от политически изказвания за освобождаване от военна техника. Това съобщават Военновъздушните сили на страницата си в социална мрежа.

Според позицията призивите за освобождаване от военна техника са притеснителни и не биха довели до "замяна ,така че страната ни да гарантира собствения си въздушен суверенитет".

В позицията подобни изказвания са определени като уронващи престижа бойна авиация и като заблуждаващи българското общество. В позицията се посочва и "сложната военно-политическа и икономическа обстановка в света и региона, и произтичащите от нея трудности за осигуряване на летателната годност на МиГ-29".

Затова летците, инженерите, техниците, осигуряващи полетите на бойната авиация, припомнят, че полагат "огромни усилия в търсенето на решения, които да осигурят възможности българското небе да бъде охранявано от български летци", съобщи БНР.

Политическото ръководство на армията допусна възможността за доставка на нови двигатели за МиГ-овете или варианти за ремонт на фона на очакванията 2023 година да е последната, в която да се ползват машините. И в очакване на първите изтребители F-16 след 2025 г. Президентът Румен Радев каза, че има само две оферти за заместваща платформа на МиГ-29 и "цената няма да се хареса на народните представители".