"Спешна помощ" блокира центъра на София: Условията на труд са мизерни, дават ни 2 лв. за храна

МЗ отговори, че повече пари за заплати сега не могат да бъдат отделени, ще се пробват с новия бюджет

28.03.2023 | 17:37 Редактор: Елеонора Танева

Протестно автошествие се състоя по част от столичните булеварди. В него се включиха шофьори от центровете за спешна медицинска помощ. Те настояват за по-високи заплати и подобряване на условията на труд за работещите в тези центрове. Автошествието тръгна от паркинга на площад "Александър I" и премина през булевардите "Ал. Стамболийски", "Тодор Александров", "Цар Освободител" и "Цариградско шосе". 

"Настояваме за осигуряване на работно облекло, повишаване на средствата за храна, които от 15 години са два лева. Условията на труд са мизерни", каза Милена Атанасова.

"Основната заплата трябва да бъде минимум от 1400 лв. Тя е по-ниска от на санитари, и техните не са високи, но да не забравяме, че шофьорите не са само шофьори, те помагат на лекарите, на фелдшерите", каза председателят на синдикат "Защита" Красимир Митов.

"Минимум 2000 лв. трябват за нашия труд, ние не сме само шофьори, влачим заразени, болни от осмия етаж, когато няма асансьори. Напускат доста шофьори, доста са и уволнени, при нас уволняват за какво ли не", добави Румен Емилов от ЦСПМ - София.

Сашо Панов, който води дело за неправомерното си уволнение, обяви, че ще започне гладна стачка. 

Протестиращите спряха движението в центъра на София, дори и трамваите.

Пред здравното министерство дойдоха и шофьори от спешния център във Видин.

Споделят, че не получават и командировъчни, а заради високорисковата си работа настояват и за промяна в категорията на труд.

"Ние да работим денонощно, срещаме се с всякакви хора, нападат ни, псуват ни. Крайно време е да се разгледа заплащането, категорията  на труд, което не е маловажно, както другите на 112, пожарна, полиция, ние сме третото краче в националната сигурност", коментира Росен Младенов.

Правителството отпусна средства за увеличение на заплатите на водачите в центровете за спешна помощ  в края на миналата година на стойност 150 лв. Своя позиция до медиите изпратиха от Министерството на здравеопазването.

Министър Асен Меджидиев пое ангажимент при обсъждането и приемането на Закона за държавния бюджет за 2023 г. да бъдат търсени възможности за увеличаване размера на разходите и за работно облекло по бюджета на ЦСМП.

"Независимо от водените дискусии следва да се има предвид, че политиката по доходите е държавна политика и съгласно действащия закон до приемането на Закон за държавния бюджет на Република България за 2023 г., достигнатите размери на основните заплати към 31 декември 2022 г. в бюджетните организации не могат да бъдат намалявани или увеличавани в рамките на заеманата длъжност", пише в позицията.

Вижте повече в репортажа на Тоня Стоянович.