Шофьори от Спешна помощ на протест: На ръце влачим болните, заслужаваме 2000 лв. заплата

Много напускат системата или са уволнявани "за какво ли не"

28.03.2023 | 13:55 Редактор: Елеонора Танева

Служители от Бърза помощ излязоха на национален протест в столицата. Недоволството е основно заради ниски заплати.

Протестът се провежда под прозорците на Министерството на здравеопазването. В него участват служители и представители на ЦСМП от по-големите областни градове.

Протестиращите искат и по-добри условия на труд. Те спряха за около 20 минути движението но бул. "Мария Луиза", включително и на трамваите. Служителите в ЦСМП поискаха среща със здравния министър, но така до момента не е осъществена.

"Основната заплата трябва да бъде минимум от 1400 лв. Тя е по-ниска от на санитари, и техните не са високи, но да не забравяме, че шофьорите не са само шофьори, те помагат на лекарите, на фелдшерите", каза председателят на синдикат "Защита" Красимир Митов.

"Минимум 2000 лв. трябват за нашия труд, ние не сме само шофьори, влачим заразени, болни от осмия етаж, когато няма асансьори. Напускат доста шофьори, доста са и уволнени, при нас уволняват за какво ли не", добави Румен Емилов от ЦСПМ - София.

Протестните действия ще продължат през целия ден, а в 17 часа ще се проведе автошествие, което ще започне от бул. "Ал. Батенберг" и ще приключи пред МЗ.