Адвокат: Защо са задържани българските рибари - не е ясно, няма документация

Според Веселина Кирилова е притеснително, че българският капитан на два от корабите не е разбрал част от документите

27.03.2023 | 19:01 Редактор: Искра Ангелова

Българските кораби, които бяха задържани в Румъния, под предтекст за незаконен улов на акули - остават на пристанището в Констанца. А страната ни все още не е получила официалните документи от румънските власти.

Според адвоката по морско право - Веселина Кирилова, е следвало Румъния незабавно да уведоми България за задържането на корабите, което обаче не се случило.

"Защо са задържани корабите, още не е много ясно, защото няма документация и не е ясно на основание на каква заповед са задържани. Дали въобще е заведено дело от румънска страна срещу собствениците на корабите. Това, което се разбира, е, че моряците са били разпитвани, тоест имало е някакво производство и процедура, но за нас неизвестни", поясни тя.

Адвокат Кирилова каза, че е притеснително това, че българският капитан на два от корабите не е разбрал част от документите, които подписва, тъй като били на румънски език.

"Това е в нарушение на общоевропейското право. Ако не е разбирал какво подписва или не е имало преводач, според мен това е незаконосъобразно", допълни Кирилова.

Все още не е ясно кога българските плавателни съдове ще бъдат освободени, за да се върнат у нас.

Вижте повече в репортажа на Вероника Янкова.