Капитаните на задържаните ни кораби в Румъния искат оставката на шефа на ИАРА

Доц. Ваня Стаматова: Никога не съм наричала рибарите бракониери

26.03.2023 | 18:37 Редактор: Михаела Димитрова

Вече всички 10 моряци от екипажа на трите български кораба в Румъния са освободени. Плавателните съдове обаче остават запечатани от прокуратурата в Румъния на пристанището в Констанца.

"Първо разпитваха моряците, а след това капитаните, те искаха да присъстват на запечатването на кораба лично и затова останаха трима", обясни посланикът на България в Румъния Радко Влайков.

Капитаните на рибарските кораби поискаха оставката на изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. Причината – некомпетентност от страна на доц. Ваня Стаматова и уронване на престижа им. По думите им би следвало тя да ги защити в тази ситуация.

"Явно някои мои думи са интерпретирани неправилно. Никога не съм наричала рибарите бракониери. Това дали едни лица са бракониери, може да каже само съдът", коментира изпълнителният директор на ИАРА.

Агенцията все още не е получила официални документи от румънска страна за случилото се на 24 март.

"Имам информация, че нашите инспектори в проверката са оказали съдействие на нашите рибари и са помолили румънските власти корабите да не бъдат предвождани до Констанца", каза още доц. Стаматова.

Българските рибари припомниха, че спазват изцяло разпоредбите на ЕК за риболов и че имат право да ловят риба в общите европейски морски зони, както и че няма забрана за улов на черноморска акула.

По думите им, ако има такава издадена заповед от румънските власти, то би следвало тази заповед да важи само и единствено за румънските риболовни кораби.

Вижте повече в репортажа.