КЕВР санкционира енергийно дружество заради манипулация на пазара

По-рано Комисията глоби шест енергийни дружества с 1 258 419 лв.

27.03.2023 | 18:08 Редактор: Петя Кръстева
КЕВР санкционира енергийно дружество заради манипулация на пазара

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) прие решение, с което наложи имуществена санкция в размер на 165 238 лв. на  "Енерджи Съплай" ЕООД за извършена манипулация на пазара. Установено е, че това е ставало чрез разслояване на нареждания и издаване на лъжливи поръчки, което е нарушение на европейски регламент относно интегритета и прозрачността на пазара за търговия на едро с енергия. Нарушението е извършено за периода 01.01.2021 г. – 31.03.2022 г. на пазарен сегмент "В рамките на деня" на БНЕБ ЕАД.

Съгласно REMIT манипулация чрез разслояване и лъжливи поръчки е налице при "издаване на множество или големи нареждания за търговия в едната страна на дневника за нареждания, често далеч от най-високата оферта "купува" и най-ниската оферта "продава" с цел да бъде извършена търговия в другата страна на дневника за нареждания. След извършване на търговията нарежданията се отменят без намерение да бъдат изпълнени — тази практика обикновено е известна като разслояване на поръчки и лъжливи поръчки".

Това е второто решение на регулатора за налагане на имуществени санкции на енергийни дружества за установена манипулация на пазара на едро на енергия. По-рано Комисията санкционира шест енергийни дружества, като им наложи имуществени санкции в общ размер 1 258 419 лв.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR