Софийските имоти са много по-евтини от тези в други големи градове в Европа

Според Томас Станишев трусовете в банковия сектор нямат ефект върху нашия пазар

27.03.2023 | 11:55 Редактор: Ирена Бакърджиева
Софийските имоти са много по-евтини от тези в други големи градове в Европа

София се нарежда доста ниско по ценови нива на имотите спрямо други големи градове в Европа. Тя е на последно място спрямо другите европейски столици по средна цена, а пазарът има накъде да расте. Това мнение изрази Томас Станишев, директор на Galardo Redl Estate.

Той посочи, че за момента трусовете в банковия сектор нямат ефект върху нашия пазар. "Търсенето от купувачите още е голямо", добави Станишев.

По негови думи към момента се усеща слабо намаление на търсенето и лек спад на цените на квадратен метър, но не се очакват драстични понижения. "Трудно е да се каже накъде ще отиде пазарът. Ръстът на цените се стабилизира, ще има плато, той няма да продължи", каза Станишев.

Според експерта цените на имотите в южните квартали на София започват от 1300-1400 евро на кв. м, има рекордни продажби в центъра за над 5000 евро на кв. м.

Той отбеляза, че от значение за купувачите са локацията, разпределението, нивото на завършеност на сградата, развитието на района. "Търсят се и панелни жилища, все още има такива сделки", каза още гостът, цитиран от bloombergtv.bg.

Станишев е оптимист по отношение на банковите регулации и кредитирането – не очаква огромна промяна в сектора и смята, че пазарът ще продължи да расте.

Снимка: БГНЕС


2
0 rate up comment rate down comment 0
асд
преди 1 година
Който незнае излезе официалната статистика, че има спад на цените в софия с 2.5% за последното тримесечие на 2022. Сега брокерчетата ще почнат да плащат за такива статии, да се опитат да спрат незбежния срив в цените. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
asda
преди 1 година
Тук хората са най-бедни и качеството на градската среда е най-ниско. Очаква се цените да са по-ниски. В европа няма такива квадратни метри, в които влизат общо части, стените с тухлите и така нататък. Сигнализирай за неуместен коментар