Социално слаби имат право на водна помощ: Лягаме си гладни и ни става лошо

Роза и съпругът ѝ Александър са пенсионери, живеят с малко над 400 лева на месец

25.03.2023 | 14:23 Редактор: Михаела Димитрова

Социално слабите българи, които не успяват да плащат сметките си за вода, ще могат да се възползват от помощ от държавата. Това предвижда нов закон. Оказва се обаче, че повечето хора не знаят за тази възможност. Според омбудсмана Диана Ковачева институциите умишлено не оповестяват, че потребителите имат право на водни помощи.

Роза и съпругът ѝ Александър са пенсионери, живеят с малко над 400 лева на месец. Едва успяват да си осигурят храна, трудно остават за сметки. "Като гладуваме всяка вечер, лягаме си гладни и ни става лошо от глад. Пета година гладуваме, имам остър гастрит, мъжът ми е с язва. Всяка помощ е важна, всяка стотинка е важна, в Европа има купони за храна за бедни хора, в България не се дават", коментира Роза Георгиева.

За първа година получават енергийни помощи от държавата, а наскоро научили, че имат право и на месечна помощ за 2,9 куб. метра вода.

"Всеки беден човек може да се възползва от тази придобивка, има право на 2,9 кубика помощ за вода. Бих подала за всичко документи, всяка помощ за бедния човек, е глътка спасение", каза омбудсманът Диана Ковачева.

През миналата година цената на водата бе увеличена средно с 40% и е близо 5 лева за куб.м. Според омбудсмана институциите не информират, че хората имат право на водни помощи. "Когато аз се обръщам към КЕВР и в обществени обсъждания, и в препоръки казвам - хората се затрудняват да плащат такава цена на водата, отвръщат "Не се притеснявайте, има водни помощи", обясни още Ковачева.

Само че от МТСП казват, че не прилагат този текст, защото за тях е нецелесъобразно. От ВИК заявиха, че информация за помощите има на сайта на дружеството.

Вижте повече в репортажа на Ана Минева.