Министър Пулев: Турция е сред приоритетните ни партньори за търговия

Преките турски инвестиции в България са над 1 млрд. евро

23.03.2023 | 15:38 Редактор: Петя Кръстева
Министър Пулев: Турция е сред приоритетните ни партньори за търговия

Турция е един от приоритетните външнотърговски партньори на България. За 2022 г. стокообменът е рекорден – над 7.3 млрд. евро. За изминалата година вносът от Турция расте с над 50%, а българският износ бележи ръст от над 30 %. Това обяви министърът на иновациите и растежа Александър Пулев, който откри българо-турски бизнес форум в Бургас, организиран от Изпълнителната агенция за насърчаване на малки и средни предприятия (ИАНМСП) към Министерство на иновациите и растежа (МИР). 

Министърът на иновациите и растежа изтъкна, че отношенията с Турция отбелязват своеобразен връх, което се дължи на силната политическа воля. Той напомни, че преди няколко месеца на среща на най-високо ниво между президентите на двете държави – Радев и Ердоган,  е договорено историческо споразумение. "Фокусът беше енергетика, но това ни даде един тласък и импулс, който да използваме и за развитието на икономическите отношения", каза той.

Министърът на иновациите и растежа заяви още, че преките турски инвестиции в България са над 1 млрд. евро, а преките и индиректни достигат – 2,5 млрд. евро. По думите му, над 2200 компании с турски капитали оперират в страната ни, като в някои български региони те са най-големите работодатели.

"Имаме цел стокообменът с Турция да се увеличи с още 30 %", обяви министърът и посочи четири основни действия как това да бъде постигнато.

Той акцентира на първо място върху активната работа от МИР по структурните фондове и Плана за възстановяване за осигуряване на средства на малките и средни компании.

"Активираме по най-бързия начин ресурс под формата на безвъзмездна помощ по линия на европейските средства“, каза той. По думите му над 2500 фирми са подкрепени по първите две отворени мерки от Плана, а в момента компаниите могат да кандидатстват по процедурата за ВЕИ за собствено потребление. Пулев изтъкна, че още около 10 процедури по ПВУ и структурните фондове ще бъдат отворени по линия на МИР до края на годината, а една от тях ще бъде и за Индустриални зони.

"Успяхме да активираме всички структури към МИР като Фонд на фондовете, който получи мандат да управлява над 1,2 млрд. лв. за нови инструменти по новата програма Конкурентоспособност, чрез които ще бъдат подкрепени предприемачи и ББР, които ще създадат специализирани инструменти за мостово финансиране в различни сектори като земеделие и за Индустриални зони", посочи министърът.

Пулев обяви още, че МИР издава и "Стартъп Виза", която е насочена към иновативни проекти и дава един облекчен режим на регистриране на инвеститори извън ЕС, които искат да развиват иновативен или високотехнологичен бизнес у нас.

Снимка: Министерство на иновациите и растежа - Пресцентър