Протест заради безводие в село Ресен, над 2 години жителите чакат водопровод

Жителите на селото имат вода само по пет часа в денонощието

18.03.2023 | 14:53 Редактор: Ирена Бакърджиева

Протест срещу безводието в едно от най-големите великотърновски села. Повече от 100 жители на село Ресен излязоха на протестно шествие заради режим на водата, който продължава вече две години. Хората недоволстват, че в 21 век са оставени да живеят без вода.

В Ресен живеят постоянно над 2000 жители, които от две години имат вода само по пет часа в денонощието. След многобройни жалби и обиколки по институциите днес хората излязоха на протестно шествие.

"Проблемът е, че водоизточникът в село Ресен, дали от климатичните промени, или от лоша поддръжка, просто започна да пресъхва и да не достига. Отделно ВиК мрежата е толкова амортизирана, на 60 години, по данни от ВиК има над 60% загуби!", каза организаторът на протеста Марина Пашова.

За  решаване на проблема е нужно построяването на 10-километров водопровод, който да свърже селото с деривацията на питейния язовир Йовковци.

"Да не говорим че тук в селото има семейства, млади, с малки деца, има самотни възрастни хора", уточни Лазарина Кочева.

"Под режим ставаме нощно време, приготвяме се сутрин, когато пуснат водата, да перем, да чистим, да готвим, ние сме на работа с две деца, няма как да се справим толкова лесно!", категорична е Катя Николова.

Според местните изграждането на водопровода се е забавило заради спрян проект за 27 хил. лева. Той предвиждал трасето да преминава през археологическия резерват "Никополис ад Иструм".

"През една местност, където има археологични находки, е просто немислимо да копаят багери, да слагат тръби, да ги зариват и това да е съвсем нормално!", коментира Марина Пашова.

"Коя е тази институция, която с пълното съзнание плаща едни пари, за да бъде направен проект през "Никополис ад Иструм", тоест да построиш МОЛ през египетските пирамиди!", смята Мариета Милкова.

От общината преди дни съобщиха, че стартира нова фаза на предпроектно проучване за строеж на водопровода, за който ще търсят пари от държавата или по европейски програми. Днес обаче отсъстваха техни представители и на ВиК оператора, които да разговарят с недоволните.

Вижте повече в репортажа на Ана Минева.


1
2 rate up comment rate down comment 0
ресенлия
преди 1 година
Вода няма, канализация също но това не пречи на ВИК Йовковци да взимат такса за канализация за всеки кубик Сигнализирай за неуместен коментар