Увеличение на случаите на скарлатина у нас: Над 3000 случая са регистрирани от януари

В 119-о училище в столицата с всеки ден броят на болните ученици и учители се увеличава

17.03.2023 | 19:03 Редактор: Михаела Димитрова

Увеличение на случаите на скарлатина у нас. Най-засегнати са децата. От началото на годината в България са регистрирани над 3000 случая.

В 119-то училище в столицата с всеки ден броят на болните ученици и учители се увеличава.  "С голяма изненада статистиката последните два дни сочи много голям процент на заболеваемост. Днес са 230 ученици отсъстващи по болест, което е повече от 16%, а учителите изведнъж много бързо се разболяха. 20 човека днес отсъстват като имаме 2 с Ковид-19", обясни директорът на 119-о СУ Диян Стаматов.

От началото на годината в България са регистрирани над 3000 случая на скарлатина, а за същия период през 2022 г. са били само 46. "Заболяването се предава по въздушно капков път и се предизвиква от бактерии не от вируси", посочва вирусологът проф. Радостина Александрова.

Скарлатината лесно може да бъде разпозната по характерен обрив. Най-засегнати са децата между 3 и 15 години. "Добрата новина, че това заболяване може напълно да бъде излекувано с антибиотици. Зная, че много хора не обичат да взимат, но в случая това е много важно да бъде изпълнена схемата така както я е предписал лекаря", обясни проф. Александрова. 

А директорите на училищата съветват, когато децата са болни, да остават вкъщи. "Макар да създава семейно затруднение, когато дете остава вкъщи, по-добре е да преодолее този период, вместо това да се разпространи в цял клас", категоричен е Стаматов.

За да се предпазим от заразяване, експертите съветват често проветряване и добра хигиена. 

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.