Национален протест на служителите на КЗП: Натоварването е голямо, а получаваме 880 лв.

Преди старта на летния сезон служителите може да напуснат, предупреждава инспектор

17.03.2023 | 13:37 Редактор: Искра Ангелова

Служители в Комисията за защита на потребителите излязоха на национален протест в страната. Основното искане - увеличаване на заплатите най-малко с 60%. В Бургас демонстрацията започна в 10:00 ч. пред сградата на Комисията в града.

В Комисията за защита на потребителите в Бургас работят едва 14 души, а отговорят за проверките по цялото Южно Черноморие - от Обзор до Царево. Натоварването е голямо, а заплатите - ниски.

"Моята лично е 880 лв. - чисто, натоварването е голямо, особено в летния период, когато сме в сезон. Никой не обича да ходи на проверки, никой не обича да го проверят. Общо взето сме между потребителите и търговците. Все някой има недоволен. Тегава е работата, но аз я харесвам, искам да я работя, но заплащането е меко казано обидно", сподели инспектор Нели Пенчева.

"Настояват за по-достойно заплащане, увеличение на заплатите, които не са индексирани, оказа се от 2018 година", поясни Иван Иванов от КТ "Подкрепа" - Бургас.

В същото време обемът на работа в Комисията се е увеличил многократно заради огромната инфлация, спекулата и повишението цените на всички стоки и услуги.

"Искаме увеличаване на щата, тъй като в Бургаска област работим 13-14 човека, от които шестима са инспектори, които извършват контрол и са недостатъчни за обема работа, която вършим", категоричен е главен инспектор в КЗП - Бургас - Димитър Караманов.

"Имаме доста работа, малко сме като хора. Ако заплатите не бъдат увеличени, може да се окаже, че преди старта на летния сезон служителите ще напуснат", алармира инспектор Велика Льолева.

Вижте повече в репортажа на Стилияна Георгиева.

Снимка: БГНЕС