Рибари: Защо спират малките лодки на 2 км, какво да хващаме в открито море?

"Хората остават без поминък", заяви кметът на Поморие

14.03.2023 | 13:44 Редактор: Вяра Димова

Рибари от цялото Южно Черноморие се събраха на протест на пристанището в Поморие. Те настояват да бъде отменена заповед от февруари 2022 година на бившия земеделски министър Иван Иванов. Документът забранява улова с мрежи до два километра от брега на морето

"Ние не пречим на никой, но идват и ни вдигат мрежите, забраняват ни да ловуваме. Моето разрешение е за две мили от брега, а те казват, че на една миля няма право. Аз къде да ходя? В открито море, какво ще хващам там?", недоумява рибарят от Ченгене скеле Янчо Янчев.

Рибарите казват, че с малките си лодки няма как да влязат навътре в морето, а пролетният риболов се практикува точно в тази зона, за която важи заповедта. Определят я като лобистка.

"Защо не спрат корабите, а спират нас? Целта е да унищожат нас, а корабите да си правят каквото искат", смята Георги от Поморие.

Рибарите откриват в заповедта и противоречия: "В заповедта пише до 1 морска миля, обаче в приложението пише един километър от бреговата линия. Тази заповед е сгрешена".

"Тъжното в цялата история е, че тези хората остават без поминък. Това 2 километра от бреговата линия да забраниш улов на попчета с мрежи, означава, че тези хора, с тези малки риболовни лодки, които са от 6 до 10 метра, няма как да влязат след тази двукилометрова зона. Първо там водите са много дълбоки, няма какво да ловят, второ - ние ги обричаме на несигурност", категоричен е кметът на Поморие Иван Алексиев.

Той ще настоява Министерството на земеделието да отмени заповедта преди пролетния риболов.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.