Гешев: Работим за хората и не се съобразяваме с огромния политически натиск

Спецпрокуратурата бе най-сериозният инструмент за борба с корупцията и тероризма, заяви главният прокурор

14.03.2023 | 09:13 Редактор: Тодор Петров
Гешев: Работим за хората и не се съобразяваме с огромния политически натиск

"Прокуратурата успява да работи за хората и за народа, без да се съобразява с огромния политически натиск. Натиск, който смело мога да кажа, че противоречи на основни европейски ценности като върховенството на закона и правовата държава", заяви главният прокурор Иван Гешев.

Изказването му дойде при откриването на Националното съвещание на административните ръководители на апелативни и окръжни прокуратури в Учебна база "Цигов чарк".

Акцент в обсъжданията бе поставен върху работата в 28-те окръжни прокуратури по делата, които преминаха по компетентност към тях след закриването на специализираното правосъдие през юли 2022 г. 

"Специализираната прокуратура бе закрита в рамките на часове. Явно някой много бързаше. За всички нас е ясно защо стана това – защото това бе най-сериозният инструмент за борба с корупцията, организираната престъпност и тероризма", каза още главният прокурор.

Той подчерта, че освен в политическа, икономическа и социална криза, сме изправени и пред конституционна криза заради непопълнени или нефункциониращи органи в държавата. Гешев напомни, че с изтекъл мандат са Висшият съдебен съвет и Инспекторатът към ВСС. Непопълнен е и съставът на Конституционния съд.

В контекста на предстоящите на 02.04.2023 г. избори за 49-о Народно събрание бе обсъдено противодействието на нарушенията на изборното законодателство и политическите права на гражданите. Акцент бе поставен и върху противодействието на престъпления, свързани с противозаконното преминаване на чужди граждани през българска територия, съобщиха от ПРБ.

Снимка: ПРБ

2
0 rate up comment rate down comment 0
бг смешки 2
преди 2 месеца
над 200те поръчкови убийства у нас показват че прокоратура и полиция напрактика у нас няма ! нека този лаладжия продължава да ни блещи врели - некипели ... Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
бг смешки
преди 2 месеца