Ядем картофи от Египет и яйца от Румъния, плодовете и зеленчуците ни са турски и полски

Нямаме производство на масло от прясно мляко, внасяме го от Франция

13.03.2023 • 10:50 Редактор:
Сподели във Facebook Изпрати в Mesanger Изпрати в Mesanger
Ядем картофи от Египет и яйца от Румъния, плодовете и зеленчуците ни са турски и полски
Ядем картофи от Египет и яйца от Румъния, плодовете и зеленчуците ни са турски и полски

Разнообразна и доста динамична е географията на вноса на хранителни стоки в България. Две неща обаче са константни от години - Полша и Турция са най-големият вносител на плодове и зеленчуци у нас и в България на практика не се произвежда масло от прясно мляко, защото го внасяме от Франция. Това каза председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов.

Когато вносители преценяват, че е изгодно, пресни зеленчуци се докарват от доста отдалечени от нас държави. В много хипермаркети напоследък има картофи, внесени от Египет и от Франция. Чесън от години насам се внася чак от Китай, а екзотични плодове редовно и от години се транспортират от Чили, Еквадор, Колумбия, Коста Рика, Виетнам, Перу, Индия.

Оранжерийните зеленчуци в този сезон се внасят предимно от Турция и по-малко от Гърция. Албания обаче през последните години също засили производството на домати и краставици и заедно със Северна Македония осигуряват немалко домати, краставици, тиквички, патладжани и зелени салати, обясни Иванов.

Според него трудно може да се прецени каква част от тези зеленчуци по сергиите и в магазините са осигурени от внос, но примерно през февруари у нас почти няма производство на домати и краставици и може би към 70-80% от тях се внасят от съседите. На пазара има и малки количества домати от Испания и Нидерландия.

Полша има огромно производство, но не на оранжерийни зеленчуци, а на картофи, зеле, лук, моркови и др. Оттам идват и към половината от ябълките на нашия пазар, но напоследък тази дестинация се конкурира с Германия и Италия. От последните две държави се внасят и много круши, сливи и други плодове.

Причината да нямаме производство на масло от прясно мляко е, че във Франция себестойността му е много ниска и на практика излиза по-изгодно да се внася. В България в момента само две мандри произвеждат такова масло, а останалите го правят с помощта на сухо мляко. От Германия също се внасят определени количества масло от мляко, но далеч не всички немски масла са такива, има и със сухо мляко.

Суровините за хранителната промишленост не само в България, а почти в цяла Европа, се докарват от много далече. Палмовото масло например е чак от Индонезия и само от време на време идват малки количества виетнамско, пише "24 часа".

Слънчогледът за олиото също не е само български, около 30% от него в момента е украински. В същото време ние произвеждаме слънчоглед около 3-4 пъти над потребностите ни, но голяма част от него се изнася за Западна Европа.

Същото е и с яйцата – сега една трета от произведените у нас се изнасят за Западна Европа. На българския пазар в момента се задоволяваме с останалото и с внос от Румъния и Полша. Според търговци в момента се подготвят за внос огромни партиди полски яйца с бели черупки, които ще залеят пазара в навечерието на Великден. Това най-вероятно ще породи поредните протестни реакции на родни производители за подбиване на цените им, но истината е, че те всъщност печелят доста добре от износа на своята продукция в момента.

Снимка: БГНЕС


  • Последни
  • Четени
2
2 rate up comment rate down comment 0
Няма такова
преди 2 години
Такава гавра никога не е била. Сигнализирай за неуместен коментар
1
10 rate up comment rate down comment 0
Ахаааао
преди 2 години
Изглежда вносните стоки и умишленото унищожаване на родното ни производство са причините за тези цени. Сигнализирай за неуместен коментар
България виж всички Виж всички
Четени виж всички Виж всички
Последни новини виж всички Виж всички