Експерти: Таванът на цените е жив комунизъм, спекулата е политическа дъвка

"96-та година Жан Виденов натисна цената на зърното и брашното и останахме без хляб", припомни доц. Огнян Боюклиев

11.03.2023 | 18:35 Редактор: Петя Кръстева

Контролът на държавата за овладяване на високите цени на храните у нас е закъснял. Това коментираха бившият председател на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов и доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към Българската академия на науките. Според тях административната регулация няма да помогне. Един от начините за противодействие на високите цени е потребителят да купува директно от производителите. Икономическият министър Никола Стоянов обяви пред Дарик, че служебното правителство не обсъжда таван на цените на храните, но планира административни мерки, защото на пазара имало изкривявания.

Експертите са категорични – правителството няма да се справи с овладяването на високите цени на храните. Икономистите са скептични и относно появилото се предложение за въвеждане на таван на цените. 

"Таван на цените си е жив комунизъм от 80-те години. Унгария въведе таван на няколко ключови стоки и постигна следното – дефицит на тези стоки и най-високата инфлация в ЕС", коментира икономистът Николай Василев. 

Според Огнян Боюклиев в българското законодателство никъде не се споменава думата спекула. Той определи термина като "политическа дъвка". 

"Тези хора нищо няма да направят. 96-та година Жан Виденов натисна цената на зърното и брашното и останахме без хляб", припомни той. 


Оказва се, че служебният кабинет също не обсъжда тази мярка. 

"Не подкрепям такива административни и принудителни мерки. Вярвам силно в пазара и съм сигурен, че той е най-доброто, което може да се случи на българските граждани - да функционира добре", отбеляза служебният икономически министър Никола Стоянов.

Той все пак отчита изкривявания на пазара. 

"Нормално е - в много други държави в Западна Европа производителите се сдружават и тогава те са равностойни на веригите, с които преговарят. В случая виждаме тази неравнопоставеност и смятаме, че тя води до това да има изкривявания", каза още Стоянов.

Някои експерти са на мнение, че властта трябва да се обърне именно първо към производителите. 

"Тръгва се първо от зърнопроизводителя. После се отива да се видят брашната и после крайния потребител", категоричен бе Боюклиев. Според икономиста Николай Василев държавата първо трябва да отговори на въпроса защо има инфлация в България. А причините са грешната бюджетна политика през последните години и увеличаващите се разходи на държавата, както и войната в Украйна и високите цени на суровините.

Вижте повече в репортажа на Даян Георгиева.