Велико Желев: Авансовите плащания на "Хемус" са използвани за материали и техника

"Трябва да бъде направена проверка от лицензирани лаборатории", заяви собственикът на "Хидрострой"

10.03.2023 | 13:45 Редактор: Искра Ангелова

Авансовите плащания за строителството на автомагистрала "Хемус" са използвани целесъобразно, а установени нередности в пътното строителство ще бъдат ремонтирани. Това заяви собственикът на "Хидрострой" Велико Желев след твърденията за некачествено строителство.

Инспекция на автомагистрала "Хемус" организира именно строителният предприемач, който преди дни беше задържан и обвинен за побой. Причината са множеството въпроси и съмнения за това спестявано ли е от материали при изграждането на част от магистралата.

Желев беше обвинен за изнудване на бивш свой служител. Обвинения, които самият той категорично отрича. След ареста му, вътрешният министър заподозря, че е възможно задържането му да е свързано и с некачественото строителство на АМ "Хемус", както и предполагаеми корупционни практики.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков  заяви, че пък строителството на "Хемус", както и на Северната скоростна тангента в столицата, която също беше поверена на "Хидрострой", е некачествено.

"Съгласно договорите, бяха преведени аванси на всички фирми, които имат договори. С тези аванси бяха закупени материали, техника, трошачки. Парите бяха инвестирани и вложени в материали в този участък. За 8-и участък има идеен проект, така че ако АПИ има желание - в рамките на 6 месеца може да се започне работа на 8-и участък, заяви Желев.

Той допълни, че трябва да бъде направена проверка от лицензирани лаборатории.