Жълт код за силен вятър в 14 области, валежите започват, първо от дъжд

Максималните температури ще са от 14 до 19 градуса

10.03.2023 | 07:11 Редактор: Елеонора Танева

Жълт код за силен вятър е обявен за 14 области днес.  Той е от югозапад, опасността е в близост до северните склонове на планините и в югоизточните райони от страната. 

Денят започва с облаци от запад, с дъждове следобед, но те ще бъдат с краткотраен характер. Количества валежи на места ще бъдат между 8-12 л/м2. Минималните температури ще са от 7 до 11 градуса. Вятърът ще бъде слаб от запад със скорост до 30 км/ч. Максималните температури в страната ще са от 14 до 19 градуса, показва прогнозата на синоптика на Bulgaria ON AIR Александрина Янкова.

Над планините ще бъде ветровито с разкъсана облачност, повече над Пирин и Родопите. Вятърът по високите части, над 2200 м височина, ще бъде до засилен от югозапад със скорост до 50 км/ч. Максималните температури над 2500 м - около минус 1 градус, а на 1500 м - от 7.

В събота нова облачна вълна от запад ще донесе валежи. През нощта срещу неделя в Предбалкана и в планините дъждът ще премине временно в сняг. В Стара планина и в Родопите ще вали мокър и тежък сняг, с нова снежна покривка в Рила и Пирин до 5 см. В неделя ще се понижат температурите, ще превалява главно в източните части от страната.

Гледайте цялата прогноза във видеото.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)