fallback

Следете за измама: Нещо на промоция може да ви го таксуват като стока на редовна цена

Глобата при нарушения е 2000 и 4000 лв.

09.03.2023 | 18:50 Автор: Вяра Димова

Продължават проверките за нелоялни търговски практики на територията на цялата страна. Екипи на Комисията за защита на потребителите и Българската агенция по безопасност на храните влязоха в търговски обекти в София. Инспекторите откриха нарушения в хипермаркет в столицата.

Заместник-изпълнителният директор на Агенцията по храните д-р Галя Викьова съобщи, че е извършена проверка на етикетираните млечни продукти и за наличие на немлечни мазнини в тях. Глобата при нарушения е 2000 и 4000 лв.

"Проверките текат от няколко седмици. За миналата седмица има 333 проверки, 28 предприятия и 9 съставени акта", каза Викьова.

Направени са и проверки дали се закупуват продукти на една цена на щанд, а се колкулира по-висока цена на касата.

"Една цена, която е намалена, а вие отивате на касата и се оказва по-висока", обяви председател на КЗП Стоил Алипиев.

Относно спекулата и цените на продуктите от КЗП заявиха, че нямат правомощия да санкционират като контролен орган. "Това, което се предвижда да се направи от правителството, е създаване на подзаконови нормативни актове, които да дават на потребителя пълна яснота", обясни Алипиев.

В ефира на Bulgaria ON AIR Цветан Цеков от Националната браншова камара "Плодове и зеленчуци" заяви, че държавата трябва да поеме отговорността за контрола върху цените. "Тук е ролята на държавата да влезе в своите функции, за да се види къде има надценки", посочи той.

Проверки се проведоха на територията на цялата страна.

Вижте повече в репортажа на Вероника Янкова.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от България
fallback