Малък герой: Шестокласник от Бургас загаси пожар край езеро в защитена зона

За борбата с огъня му помагат и уменията, които е усвоил в клуб "Млад огнеборец"

09.03.2023 | 14:05 Редактор: Ирена Бакърджиева

Шестокласник от Бургас загаси сам пожар край езерото Вая. Никола знае, че мястото е защитена зона, а наблизо минава и жп линия. Той кара колело близо до дома си в кв. "Долно Езерово", когато вижда пламъците, които идват откъм езерото Вая на недостъпното за противопожарен автомобил място.

"Отидох и разбрах, че пожарът не е толкова голям и ще мога да се справя. Докарах тате, за да можем да го изгасим", разказа Никола Байкушев.

Момчето се прибира вкъщи, слага подходящи обувки и се връща обратно на мястото, където се е разпрострял огъня.

"По това време знам, че минава товарен влак и не съм сигурен дали ще е с цистерни. Може цистерните да имат теч и струята на влака може да засмуче пламъците, да се запали цистерната и да се взриви", сподели Никола.

За борбата с огъня му помагат и уменията, които е усвоил в клуб "Млад огнеборец".

"Там изпълнявам функция "струяр" - една от главните функции в "Млад огнеборец". Тук има много защитени видове птици и сега, особено както прелитат, някои зимуват тук", каза малкият герой.

Бащата на Никола, който му помага да загасят огъня, е полицай. Казва, че се гордее със сина си, който никога не остава безразличен към това, което се случва около нас.

"След като премина адреналина и осъзнах какво сме направили, вече разбрах, че малкият ми син стана голям герой!", категоричен е бащата Галин Байкушев.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.