КЗД проверява Слави Трифонов за дискриминация заради "Песен за Лена"

Юристът Геновева Тишева е подала жалба, споделят от комисията

08.03.2023 | 12:44 Редактор: Михаела Димитрова
КЗД проверява Слави Трифонов за дискриминация заради

Сагата с песента за Лена Бориславова, дело на сценаристите на Слави Трифонов, продължава. Комисията за защита от дискриминация е образувала производство срещу фирмата "Седем-осми" АД след жалба, но не от самата Бориславова, съобщи в. "Сега".

От КЗД споделят, че жалбата е подадена от Геновева Тишева. Тя е юрист, който кара втори мандат като член на Комитета на ООН по премахването на дискриминацията спрямо жените. Геновева Тишева е и в Съвета на настоятелите на фондация "Български център за джендър изследвания".

Самият Слави Трифонов пък коментира неотдавна, че сценаристите са направили песента, а той е чувал само първия куплет и няма "представа за какво пеят, но трябва да имат свободата да я изпеят".

В момента производството пред комисията е във фаза "проучване". Според законовите разпоредби тази фаза може да продължи и до два месеца за случаи с фактическа и правна сложност. Всички лица, държавни и местни органи са длъжни да съдействат, да предоставят исканите сведения и документи и да дават необходимите обяснения. След проучването производството влиза във фазата на откритите заседания и накрая - КЗД обявява решението си. То не е окончателно и може да се атакува в съда.

КЗД може да налага глоби и санкции, както и да прави предписания, ако установи нарушения.

Преди седмица Лена Бориславова заведе гражданско дело за обезщетение срещу сценаристите на Слави. Бориславова каза и че ще има и още искове. Самият Слави Трифонов също потвърди в подкаста на Тото, че е ходил да дава обяснения за песента. И е категоричен, че политическата сатира е част от свободата на словото.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR


1
2 rate up comment rate down comment 0
Двойните стандарти
преди 1 година
Когато един друг нейн колега обиждате Д. Атанасова, никой не твърдеше, че има дискриминация и всички медии вкупом не започнаха да крякат колко е възмутително да се обиждат жени. Сигнализирай за неуместен коментар